TAKTVÄTT OCH FRÅGOR KRING SKICKET PÅ DITT TAK

Oscar Ohlander +Följ på linkedin

Brinner för att bygga koncept som bidrar till en grönare vardag för våra hem.

VD - Roofia

Precis som din bil blir taket skitigt, men vi tvättar inte taket lika ofta. Hur ofta behöver man egentligen göra detta? Vilken metod är rätt för just ditt tak?
För att underlätta för dig har vi samlat de vanligaste frågorna vi får kring taktvätt på betongpannor.

KAN MAN TVÄTTA BETONGPANNOR MER HÖGTRYCKSTVÄTT?
 

Svaret är ja, Att använda högtryckstvätt är den effektivaste och miljövänligaste metoden.

Men innan du börjar så måste taket genomgå en noggrann kontroll så att undertaket och genomföring är i tillräckligt bra skick. Att använda enbart högtryckstvätt utan efterbehandling är inte att rekommendera. Då förstör man ytan och skyddet på takpannan och risken för frostsprängningar och läckage blir större.  För en noggrann beskrivning hur vi avgör ditt taks skick läs gärna
gratis-takbesikning-vad-innebar-det


Det första steget mot ett skyddat tak är att rengöra det noggrant för att ta bort mossa och annan påväxt. För att göra det använder vi oss utav högtryckstvättar som kan nå ett tryck på upp till 500 bar. Vi brukar använda oss utav 250 bar, med detta trycket når vi en bra verkningsgrad som fortfarande är skonsam för betongpannan.  

För att öka effektiviteten använder vi ett munstycke som skapar en rotation. Detta gör att påväxt och dålig yta på betongpannan försvinner effektivt. 
 

För att säkerställa att all påväxt är borta går man alltid igenom taket och spolar med en flatstråle som även sköljer ner materialet från taket. Genom denna noggrannhet slipper vi använda miljöfarliga kemikalier.

Räcker det att bara tvätta taket?

Svaret är nej, det räcker inte med en tvätt likt beskrivning ovan.
 

När taket är nytvättat är ditt tak i ett skick som för ögat är snyggt. Man skulle kunna tro att taket nu är färdigt. Faktum är att ditt tak nu behöver ett nytt skydd eftersom du genom tvätten enbart bara försämrar skyddet i takpannan. Tvättens syfte är att rensa och skapa förutsättningarna för ett nytt skydd. Det vill säga pannorna måste bli helt rena och då är skyddsytan är borta. Nästa steg är därför att måla taket så taket återfår sitt slitstarka skick igen.

Boka gratis besiktning

Passa på att boka en gratis besiktning så kan du få taket fint till sommaren!

Hur ofta behöver jag tvätta mitt tak?

Det finns inte ett korrekt svar på denna frågan, utan det är många faktorer som spelar roll. 
Vi rekommenderar alltid att kolla taket minst 1 gånger per år, läs mer om vår rekommendation här:
ta-bort-mossa-fran-taket
Är ditt tak nyligen målat och skyddat räcker det med en okulärbesiktning och algbehandling för att behålla det fina ytskiktet.

Är du osäker på vilket skick ditt tak är i? 
Låt oss hjälpa dig att se över ditt tak.

© 2021 ROOFIA AB

info@roofia.se

Tel: 0300 32 32 10