top of page
78336247_10221325444156719_1863398271771

HUR VET MAN VILKA TAKPANNOR SOM ÄR PÅ TAKET?

Oscar VD roofia.jpg

Oscar Ohlander +Följ på linkedin

Brinner för att bygga koncept som bidrar till en grönare vardag för våra hem.

VD - Roofia

Hur vet man egentligen vilken typ av panna som ligger uppe på taket?

Jag har i denna artikel tagit fram information så att du kan du läsa om de vanligaste materialen. Smidigt så du själv enkelt kan kontrollera vilket material som ligger på just ditt tak. 

 

 

De tre vanligaste materialen

1. Tegelpannor
Tegelpannor har är ett klassiskt material som kan spåras bakåt i tiden mer än 100 år tillbaka. Du känner lättast igen en tegelpanna på dess färg som i de flesta fall har en röd-orange ton. 
Tegelpannan är tillverkade av pressad lera som bränns för att få en stabil form och lång hållbarhet. Du känner enkelt igen en tegelpanna på dess ytstruktur som är ”slät” och pannan är ganska tunn, vilket även gör den skör när man belastar den på fel sätt. 
En tegelpanna åldras väldigt fint och håller under en längre tid. Du kan bevara den fina färgen genom att underhålla dina pannor med algbehandling vid behov. 

Kännetecken:
- Slät yta (som en kruka)
- Kulör (vanligast röd eller gul)

Tegelpanna till taket.jpg

2. Plåttak 

Ett plåttak kan ha olika design och struktur. Generellt är plåt ett kostnadseffektivt alternativ med lågt underhåll. Viktigt är att se till att ditt tak är väl fäst för att klara vårt svenska klimat. 

Kännetecken:

  • Olika former

  • Tunt gods

Plåttak.jpg

3. Betongpannor
Betongpannan är den vanligaste takbeklädnaden i Sverige. Den har många fördelar. Så som kostnadseffektivitet och kvalitet. Det finns flera strukturvarianter på denna typ av takpanna, allt från obehandlad till både en och flera lagers beläggning (ackryllatfärg). Betongpannors struktur kan se olika ut beroende på varumärke, men många kan känna igen ”zanda-pannan” som blivit känd för sin goda hållbarhet baserat på mängden gods. I grunden är betongpannan väldigt lik, men de har olika typer av ytbehandling. Du kan oftast se om din panna är i bra eller i dåligt skick genom att titta på kulören på pannan. De tappar sin färg och ytan släpper ”det ramlar av grus från pannan”. Läs mer om hur du
rengör dina pannor.

 

Kännetecken:

  • Synliga porer

  • Flera kulörer (ofta svarta, gråa eller tegelröda)

Tvättat betongtak.jpg

Börjar dina takpannor bli missfärgade och få påväxt?
Boka en kostnadsfri besiktning så hjälper vi dig

Handen för roofia takbyten.jpg

Lär dig enkla takvårdsknep som du kan göra redan idag!

Visste du att rätt takvård kan fäljänga livslängden på din panna med upp till 15 år?

bottom of page