78245360_10221314335439008_5398175881300

TA BORT MOSSA FRÅN TAK- HÄR ÄR LÖSNINGARNA

Oscar VD roofia.jpg

Oscar Ohlander +Följ på linkedin

Brinner för att bygga koncept som bidrar till en grönare vardag för våra hem.

VD - Roofia

Handen för roofia takbyten.jpg

Ladda ner checklistan som hjälper dig att kolla takets skick! 

 

Har du mossa på taket och undrar om du kan tort det själv? Jag har gjort en sammanställning med olika metoder där du själv kan lära dig hur man kan ta bort mossa från taket. Men snälla, var rädd om dig och tänk på att anväda rätt säkerhetsutrustning!

Algbehandling
Algmedel är ett perfekt underhållsmedel som tar bort påväxt och alger på ditt tak, men endast till en vis grad. Algmedel är en bra metod att använda när dina pannor inte har så mycket påväxt eller är i mycket bra skick. Oftast fungerar detta bäst på tak som är mellan 1-5 år gamla, beroende på takbeklädnad (
vilket tak har jag?). Metodens fördel är att du inte behöver riskera din säkerhet eller takets säkerhet genom att du inte behöver beträda det. 

Skrapa 
Du kan själv till viss del ta bort påväxt med hjälp av redskap du har i hemmet. Börja med att ta bort mossa med en borste, det fungerar bra med hjälp av en vanlig piassavakvast. När du har borstat rent taket från de största bitarna av mossa kan en ogräskniv användas för att ta bort resterande påväxt i skarvar och vrån. Det är viktigt att vara noggrann så du får bort så mycket som möjligt, då alger och mossa växer snabbt. Överflöd som är kvar på taket går att blåsa bort med en lövblås.

Tvätt 

Den effektivaste metoden för att få rent dina takpannor från påväxt är med hjälp av en tvätt i form av högtryckstvätt. Det som bör beaktas vid en tvätt av dina pannor med hjälp av högtryckstvätt är att du till viss del tar bort ytskiktet som stöter bort väta. Dina pannor ser rena ut, MEN de är också utsatta för en större risk! Risken för fuktansamling i pannorna ökar, vilket i sin tur gör att dina pannor kan spricka vid stora temperaturskillnader så som frostsprängning. Vi rekommenderar alltid att ett nytt ytskikt appliceras för att säkerställa hållbarheten på dina pannor.

OBS att använda högtryckstvätt på taket innebär en personlig risk, tänk på att alltid använda korrekt säkerhetsutrustning när du befinner dig på taket.

Läs mer om hur vi effektivt har tvättat över 7000 tak
här

Handen för roofia takbyten.jpg

Låt oss hjälpa dig att kolla takets skick! 

 

Nymålat tak som visar taketsskick