Gör det enkelt för dig, anlita ett takproffs.

Byt inte taket, måla det.

Besiktning

Först gör vi en övergripande kontroll av takets skick. Därefter inspekterar vi underlaget och andra känsliga ställen på taket, såsom ränndalar och genomföringar mm.

Utökad beskrivning

mer information kommer inom kort

Rengöring

Vid rengöring av taket måste man vara noga med att all påväxt, såsom mossa, alger och lav försvinner.  Vi använder inga kemikalier, utan enbart rent vatten.

Utökad beskrivning

mer information kommer inom kort 

Målning

Målningen innebär att taket får ett nytt ytskikt. Takpannorna tar inte längre åt sig fukt och påväxt får inte samma fäste.


Utökad beskrivning

 

 

Med Roofia IsoMax takmålning får gamla tak ett helt nytt ytskikt

Ett tak i bra skick skyddar din fastighet, ser snyggt ut och höjer fastighetens värde.

​Alla tak åldras. Smuts och påväxt, som mossa, lavar samt alger samlas i takets ytskikt. Detta är ofta ett tecken på att takpannorna förlorat sin förmåga att stöta bort fukt.

När ytan inte längre håller tätt utan suger åt sig och släpper igenom fukt mot underliggande material är det hög tid för åtgärder. Men om underlaget fortfarande är i gott skick behöver hela taket inte bytas, utan kan istället rengöras och målas. Takmålning ger pannorna ny skyddsyta, vilket också förhindrar att underlaget slits ut i förtid.

​Takmålningen skapar ett ytskikt, i valfri kulör, som försluter ytan och porerna i betongen, som med tiden blivit mer öppen och porös. Ytan appliceras efter en noggrann takrengöring, ett viktigt förarbete för ytskiktets vidhäftning och en förutsättning för målningens varaktighet och garanti.

UTNYTTJA ROT-AVDRAGET!


                                       

Varför måla taket?

Vår takmålning är framtagen för att fastighetsägare skall kunna underhålla taket på ett klokt sätt som är bra både för miljön och för plånboken. En takmålning tillsammans med en översyn av tätningar och genomföringar skjuter upp takbytet många år.  Oftast byter man taket bara för att ytan på pannorna är dålig. En takmålning innebär att man lägger på akrylatfärg på takpannan och får därför ett helt nytt skydd som stöter bort vatten.


Algbehandling

Vår Algbehandling tar död på takets befintliga påväxt och förebygger bildningen av ny påväxt på ditt tak.
Behandlingen innebär att större ansamlingar av mossa och smuts först tas bort manuellt. Efter det sprutas taket med algmedel. Påväxten dör omedelbart, blir brun, vissnar och sköljs med tiden bort av regn.

 

 

 

 

 

FÄRGVÄLJAREN

 

 Notera att de flesta standardkulörer inte ligger exakt på ett NCS-nummer. Av trycktekniska skäl kan färgavvikelser förekomma.

Vilken färg har du på ditt hus?

Vit

Grå

Svart

Grön

Gul

Ljusgrå

Röd

Vilken färg önskar du på taket?

Svart

Tegelröd

Bordeaux

Mörkbrun

Oxidröd

Ljusgrå

Antrasit

Kontakta oss för kostnadsfri besiktning

 

 

Frågor och svar


 

- Hur vet man om pannans ytskikt är dåligt?

Har takpannan tappat sin kulör betyder det att skyddsytan är dålig eller tom obefintlig. En dålig panna drar också åt sig vatten och det kan man lätt kontrollera genom att hälla vatten på den. Pärlar sig bara vattnet och rinner av så har du en bra skyddsyta. Drar takpannan, som består av betong, åt sig vattnet så har du ingen bra skyddsyta.

- Varför tar en panna åt sig vatten?

En vanlig betongpanna målas i fabrik med den färg som takpannan har på taket. Färgen fungerar även som en skyddslager som gör att pannan inte tar åt sig vatten eller fukt på något vis. Är skyddsytan skadad så börjar takpannan dra åt sig vatten. Pannan består av betong och det är ett sugande material som måste skyddas för att inte gå sönder.

- Vad menar man med en frostsprängning?

En panna med dålig skyddsyta drar åt sig vatten och om det blir frost så finns risken att pannan spricker eller till och med går sönder. En takpanna kan försämras succesivt och en spricka kan vara väldigt svår att hitta.

- Varför växer det mossa, lav och alger på en takpanna?

En ny eller en målad takpanna har en skyddsyta. Denna skyddsyta gör att takpannan inte drar åt sig vatten och då får inte mossa och alger något bra fäste. En takpanna med dålig skyddsyta drar åt sig vatten och därför blir det gynsamt för påväxten.

- Finns det något man kan göra för att det inte skall växa mossa. lav eller alger?

Nej, det växer på alla stillaliggande material. Därför är det viktigt med underhåll. Gör man ingenting åt påväxten så kommer det snabbt att växa mera. Då alger och mossa drar åt sig fukt ökar risken för frostsprängning.

- Vilken slags underhåll rekommenderas av tak?

Alla tak oavsett takmaterial bör hållas rent från mossa, lav och alger. Det finns några olika metoder så du ser nedanför. Några saker kan du göra helt själv. Vi berättar även vart du kan få tag i produkterna

Takbyte
Äldre tak med dåligt underlag bör alltid bytas. Man kan inte fuska här och det finns inga mirakelmetoder. Är pappen “torr” och det går sönder när man tar på den är den gammal. Även om det inte är akut med ett takbyte bara för att pappen är dålig så är detta det enda alternativet. Här bör du kontakta en takläggare för rådgivning. Observera att många byter tak för tidigt och lägger onödigt stora pengar för att få ett bra tak igen. Generellt kan man säga att tak som är äldre än 35 år bör bytas. Det finns exempelvis tak med annat underlag än papp och dessa har längre livslängd.

Takmålning (renovera pannan)
Det kostar ungefär 1/3 av ett takbyte. En tåkmålning bör inte jämföras med ett nytt tak, då det är ett sätt att underhålla taket tills det blir dags för ett takbyte. Underhållet skapar en god ekonomi genom att förlänga livslängden på nuvarande tak. Ett tak som är upp till ca 35 år beroende på underlag brukar vara tillräckligt bra för att renovera. Inte bara ett bra ekonomiskt alternativ utan även ett bra alternativ ur miljöaspekt.

Algbehandling
Här lägger man på ett medel som gör att mossa, lav och alger dör. Det döda materialet försvinner genom vädrets makter över en tid. Observera att detta medför inget nytt skydd utan tar bara bort växtligheten på taket. Denna metod rekommenderas på nyare tak där man vill hålla taket rent från påväxt. Algmedel finns att köpa i en välsorterad bygghandel.

- Vad bör jag titta på för att veta om taket är bra?

Ett tak är sällan dåligt mitt på taket under en panna. Om så skulle vara fallet så ser man det ganska snabbt genom att titta på linjerna på taket. Är det någon pann som hänger och inte följer takets övriga linjer med pannor så kan detta vara ett tecken på att en läkt är dålig. På ett brant tak så ser du detta enklast från marken. Är taket platt så måste du klättra upp.

En nock där nockpannorna inte ligger tajt på takpannan och saknar nocktätning är vanligtvis en svag punkt på taket.

Genomföringar vid ventilation och skorsten är punkter som oftast är dåliga på taket. Allt för ofta saknar de dessutom underbeslag (tätning). Alla genomföringar skall ha underbeslag och överbeslag. Det betyder en tätning under pannan mot undertaket och en ovanför pannan.

Ränndalen bör också kontrolleras noga då den, om det saknas falsar, kan ganska snabbt bli dålig och läcka ner till undertaket. Ränndalar skall noga kontrolleras då en stor mängd vatten leds den vägen. Om falsningen är för låg så är det enkelt för vatten att rinna över kanten och in på undertaket, extra viktigt om man har närliggande träd som fäller löv och lägger sig i ränndalen och stoppar vattnet.  

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.