Use $item["id"] for 64
Use $item["question"] for - Vilken slags underhåll rekommenderas av tak?
Use $item["answer"] for

Alla tak oavsett takmaterial bör hållas rent från mossa, lav och alger. Det finns några olika metoder så du ser nedanför. Några saker kan du göra helt själv. Vi berättar även vart du kan få tag i produkterna

Takbyte
Äldre tak med dåligt underlag bör alltid bytas. Man kan inte fuska här och det finns inga mirakelmetoder. Är pappen “torr” och det går sönder när man tar på den är den gammal. Även om det inte är akut med ett takbyte bara för att pappen är dålig så är detta det enda alternativet. Här bör du kontakta en takläggare för rådgivning. Observera att många byter tak för tidigt och lägger onödigt stora pengar för att få ett bra tak igen. Generellt kan man säga att tak som är äldre än 35 år bör bytas. Det finns exempelvis tak med annat underlag än papp och dessa har längre livslängd.

Takmålning (renovera pannan)
Det kostar ungefär 1/3 av ett takbyte. En tåkmålning bör inte jämföras med ett nytt tak, då det är ett sätt att underhålla taket tills det blir dags för ett takbyte. Underhållet skapar en god ekonomi genom att förlänga livslängden på nuvarande tak. Ett tak som är upp till ca 35 år beroende på underlag brukar vara tillräckligt bra för att renovera. Inte bara ett bra ekonomiskt alternativ utan även ett bra alternativ ur miljöaspekt.

Algbehandling
Här lägger man på ett medel som gör att mossa, lav och alger dör. Det döda materialet försvinner genom vädrets makter över en tid. Observera att detta medför inget nytt skydd utan tar bara bort växtligheten på taket. Denna metod rekommenderas på nyare tak där man vill hålla taket rent från påväxt. Algmedel finns att köpa i en välsorterad bygghandel.Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.