Use $item["id"] for 65
Use $item["question"] for - Vad bör jag titta på för att veta om taket är bra?
Use $item["answer"] for

Ett tak är sällan dåligt mitt på taket under en panna. Om så skulle vara fallet så ser man det ganska snabbt genom att titta på linjerna på taket. Är det någon pann som hänger och inte följer takets övriga linjer med pannor så kan detta vara ett tecken på att en läkt är dålig. På ett brant tak så ser du detta enklast från marken. Är taket platt så måste du klättra upp.

En nock där nockpannorna inte ligger tajt på takpannan och saknar nocktätning är vanligtvis en svag punkt på taket.

Genomföringar vid ventilation och skorsten är punkter som oftast är dåliga på taket. Allt för ofta saknar de dessutom underbeslag (tätning). Alla genomföringar skall ha underbeslag och överbeslag. Det betyder en tätning under pannan mot undertaket och en ovanför pannan.

Ränndalen bör också kontrolleras noga då den, om det saknas falsar, kan ganska snabbt bli dålig och läcka ner till undertaket. Ränndalar skall noga kontrolleras då en stor mängd vatten leds den vägen. Om falsningen är för låg så är det enkelt för vatten att rinna över kanten och in på undertaket, extra viktigt om man har närliggande träd som fäller löv och lägger sig i ränndalen och stoppar vattnet.  Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.