- Hur vet man om pannans ytskikt är dåligt?

Har takpannan tappat sin kulör betyder det att skyddsytan är dålig eller tom obefintlig. En dålig panna drar också åt sig vatten och det kan man lätt kontrollera genom att hälla vatten på den. Pärlar sig bara vattnet och rinner av så har du en bra skyddsyta. Drar takpannan, som består av betong, åt sig vattnet så har du ingen bra skyddsyta.

- Varför tar en panna åt sig vatten?

En vanlig betongpanna målas i fabrik med den färg som takpannan har på taket. Färgen fungerar även som en skyddslager som gör att pannan inte tar åt sig vatten eller fukt på något vis. Är skyddsytan skadad så börjar takpannan dra åt sig vatten. Pannan består av betong och det är ett sugande material som måste skyddas för att inte gå sönder.

- Vad menar man med en frostsprängning?

En panna med dålig skyddsyta drar åt sig vatten och om det blir frost så finns risken att pannan spricker eller till och med går sönder. En takpanna kan försämras succesivt och en spricka kan vara väldigt svår att hitta.

- Varför växer det mossa, lav och alger på en takpanna?

En ny eller en målad takpanna har en skyddsyta. Denna skyddsyta gör att takpannan inte drar åt sig vatten och då får inte mossa och alger något bra fäste. En takpanna med dålig skyddsyta drar åt sig vatten och därför blir det gynsamt för påväxten.

- Finns det något man kan göra för att det inte skall växa mossa. lav eller alger?

Nej, det växer på alla stillaliggande material. Därför är det viktigt med underhåll. Gör man ingenting åt påväxten så kommer det snabbt att växa mera. Då alger och mossa drar åt sig fukt ökar risken för frostsprängning.

- Vilken slags underhåll rekommenderas av tak?

Alla tak oavsett takmaterial bör hållas rent från mossa, lav och alger. Det finns några olika metoder så du ser nedanför. Några saker kan du göra helt själv. Vi berättar även vart du kan få tag i produkterna

Takbyte
Äldre tak med dåligt underlag bör alltid bytas. Man kan inte fuska här och det finns inga mirakelmetoder. Är pappen “torr” och det går sönder när man tar på den är den gammal. Även om det inte är akut med ett takbyte bara för att pappen är dålig så är detta det enda alternativet. Här bör du kontakta en takläggare för rådgivning. Observera att många byter tak för tidigt och lägger onödigt stora pengar för att få ett bra tak igen. Generellt kan man säga att tak som är äldre än 35 år bör bytas. Det finns exempelvis tak med annat underlag än papp och dessa har längre livslängd.

Takmålning (renovera pannan)
Det kostar ungefär 1/3 av ett takbyte. En tåkmålning bör inte jämföras med ett nytt tak, då det är ett sätt att underhålla taket tills det blir dags för ett takbyte. Underhållet skapar en god ekonomi genom att förlänga livslängden på nuvarande tak. Ett tak som är upp till ca 35 år beroende på underlag brukar vara tillräckligt bra för att renovera. Inte bara ett bra ekonomiskt alternativ utan även ett bra alternativ ur miljöaspekt.

Algbehandling
Här lägger man på ett medel som gör att mossa, lav och alger dör. Det döda materialet försvinner genom vädrets makter över en tid. Observera att detta medför inget nytt skydd utan tar bara bort växtligheten på taket. Denna metod rekommenderas på nyare tak där man vill hålla taket rent från påväxt. Algmedel finns att köpa i en välsorterad bygghandel.

- Vad bör jag titta på för att veta om taket är bra?

Ett tak är sällan dåligt mitt på taket under en panna. Om så skulle vara fallet så ser man det ganska snabbt genom att titta på linjerna på taket. Är det någon pann som hänger och inte följer takets övriga linjer med pannor så kan detta vara ett tecken på att en läkt är dålig. På ett brant tak så ser du detta enklast från marken. Är taket platt så måste du klättra upp.

En nock där nockpannorna inte ligger tajt på takpannan och saknar nocktätning är vanligtvis en svag punkt på taket.

Genomföringar vid ventilation och skorsten är punkter som oftast är dåliga på taket. Allt för ofta saknar de dessutom underbeslag (tätning). Alla genomföringar skall ha underbeslag och överbeslag. Det betyder en tätning under pannan mot undertaket och en ovanför pannan.

Ränndalen bör också kontrolleras noga då den, om det saknas falsar, kan ganska snabbt bli dålig och läcka ner till undertaket. Ränndalar skall noga kontrolleras då en stor mängd vatten leds den vägen. Om falsningen är för låg så är det enkelt för vatten att rinna över kanten och in på undertaket, extra viktigt om man har närliggande träd som fäller löv och lägger sig i ränndalen och stoppar vattnet.  

Denna sidan använder cookies, genom att fortsätta godkänner du användandet av cookies.